Değerli okuyucularm , bu yazımda her deprem sonrası gündeme gelen deprem öncesi ve deprem sonrası yapılması gerekenlere ilişkin ifade edilen süreçlerin en önemli belirleyicisi olan finans kısmına ilişkin Japonya örneğini yazma gereği duydum.
Japonya’daki yerel yönetimler uzun zamandır afetlere hazırlık ve müdahale konusunda lider olarak kabul edilmektedir . Ülkenin deprem, tsunami, tayfun ve volkanik patlamalar gibi doğal afetlere karşı savunmasızlığı afet risk yönetimine kapsamlı ve proaktif bir yaklaşım geliştirmiştir. Son yıllarda yerel düzeyde afetlere hazırlık için finansal kaynakların ve finansman mekanizmalarının önemi giderek daha fazla vurgulanmaktadır . Japonya’da afet hazırlığının önemli bir yönü afet müdahalesi ve kurtarma çalışmaları için yeterli kaynak sağlamak üzere sağlam mali mekanizmaların kurulmasıdır. Yerel yönetimler erken uyarı sistemlerinin geliştirilmesi acil durum müdahale personelinin eğitim ve afetlere dayanıklı altyapının inşası dahil olmak üzere afet hazırlığı için kaynak tahsisinin önemi büyük rol oynar.
Bu tür finansman mekanizması büyük felaketlerin ardından yerel yönetimlere mali yardım sağlayan ulusal hükümetlerin “AFET YARDIM FONLARI” dır. Yıllık olarak yenilenir bu tahsisler yoluyla büyük ölçekli bir felaket durumunda yeni kaynakları desteklemek için tasarlanmış afet yardım fonuna ek olarak yerel yönetimler ayrıca afet müdahalesinin ve kurtarma çabalarının finanse etme için kendi mal rezervlerinin ve sigorta kapsamına güvenirler.
Son yıllarda yerel düzeyde afet hazırlığı için finansal kaynakları arttırma ihtiyacının giderek daha fazla kabul gördüğü görülmektedir. Büyük hasara ve can kaybına neden olan depremin afet riskini azaltmak için yeterli fonların önemini vurgulamıştır. Japonya hükümeti ulusal dayanıklılık teşvik fonunu kurulması da dahil olmak üzere afet hazırlığı için finansal kaynakları güçlendirmek amacıyla çeşitli önlemler uygulamıştır.
Acil durum müdahale fonlarını ek olarak hükümetler ayrıca afet öncesi hazırlık önlemlerine yönelik kaynaklar tahsis etmelidir buna erken uyarı sistemlerine risk değerlendirmelerine toplum eğitime ve öğretimine ve tahliye planlarının geliştirilmesini yatırım yapmak dahildir . Dünya bankası afet hazırlığına harcanan her 1 dolara karşılık 7 dolarlık ekonomik kaybın önlenebileceğini tahmin ediyor. Başka bir finansman mekanizması afet hazırlığı için kamu özel sektör ortaklıklarının kurulmasıdır hükümetler özel sektör şirketleri ile ortaklık kurarak afet azaltma çabalarına yönelik ek kaynak ve uzmanlık sağlayabilir örneğin Japonya’da hükümet ev sahiplerinin finansal teşvikler sağlamak ve afetlere dayanıklı altyapıya yatırım yapmak için özel sigorta şirketleri ile iş birliği yapar.
Hükümetlerin afet öncesi finansman mekanizmalarını düzenli olarak gözden geçirmeleri ve değerlendirmeleri etkili ve verimli olduklarından emin olmak için önemlidir bu periyodik risk değerlendirmeleri yapmayı acil durum müdahale planlarını güncellemeyi ve olası afet senaryolarına göre finansman seviyelerinin yeterliliğini değerlendirmeyi içerir.
Afet hazırlığına sürekli yatırım yaparak hükumetler doğal afetlere dayanmak ve onlardan kurtulmak için daha iyi donanımlı dayanıklı ve sürdürülebilir topluluk oluşturmaya yardımcı olabilir.
Afetlere hazırlık için finansal kaynakların artırılmasında kaydedilen ilerlemeye rağmen uzun vadeli afet riskini azaltma çabaları için sürdürülebilir finansman sağlamada zorluk devam etmektedir doğal afetlerin öngörülemez doğası ve aşırı hava olaylarının artan sıklığı yerel yönetimler için önemli zorluklar oluşturmaktadır afetleri hazırlık için yetersiz finansman afetlere zamanında ve etkili müdahaleyi engelleyebilir ve daha fazla can kaybına ve mal hasarına yol açabilir bu zorlukların üstesinden gelmek için yerel yönetimler afet tahvilleri sigorta bağlantılı menkul kıymetler ve kamu özel sektör ortaklıkları gibi afet hazırlığı için yenilikçi finansal mekanizmalarını araştırıyor bu finansal araçlar felaket riskinin azalma girişimleri için alternatif kaynaklar oluşturuyor.
Bravo, oldukça başarılı ve değerli bilgilendirmeler yapılmış. Yazarı kutlarım