Türk yaş meyve sebze sektörü, Asya-Pasifik ülkelerine ihracat hacminin artırılması için yeni atılımlar gerçekleştirmeye devam ediyor. Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği, Taze Kiraz, Üzüm ve Nar Ürünlerinde Hedef Pazarlar URGE Projesi kapsamında 10-18 Mart 2023 tarihlerinde Güneydoğu Asyanın en büyük iki ekonomisi Singapur ve Endonezyaya Sektörel Ticaret Heyeti düzenledi.
Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkan Yardımcısı Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı Hayrettin Uçak, Araştırmalara göre 2040 yılında dünyanın en büyük 5 ekonomisinden 4ünün Asyalı olması bekleniyor. Biz 21inci yüzyılı Asya Yüzyılı olarak görüyoruz. Geçen sene URGE Projemiz kapsamında Hindistana çok verimli bir sektörel ticaret heyeti düzenlemiştik. Bu sefer de Birliğimizce URGE Projemiz kapsamında 10-18 Mart 2023 tarihleri arasında küresel ticaretin en önemli oyun kurucularından Singapur ve Endonezyayı kapsayan bir ticaret heyeti organize ettik. dedi.
Türkiyenin Endonezya ve Singapur ile arasındaki ticaret hacminin 4 milyar dolar seviyesinde gerçekleştiğini açıklayan Başkan Uçak, Ticaret heyetimizin ilk ayağında 9 Türk yaş meyve sebze ihracatçısı firmamız Endonezyada 50, ikinci ayağında ise Singapurda 60'a yakın ikili iş görüşmesi gerçekleştirdi. Sonrasında ise Singapur ve Endonezyada Meyve Sebze İthalatçıları ve İhracatçıları Birlikleri, ithalatçı firmalar ve toptancı hallerini ziyaret ettik. Endonezya ve Singapura ürün çeşitliliğinin artırılmasına yönelik girişimlerde bulunduk. diye konuştu.

Hayrettin Uçak, 2022 yılında Türkiye, Singapur ve Endonezyaya toplamda 805 milyon dolar ihracat gerçekleştirdi. Bu rakamın 6,3 milyon dolarlık kısmını yaş meyve sebze ihracatımız oluşturdu. Yaş meyve sebze ihracatımızın yüzde 38ini 2,5 milyon dolarını kiraz oluşturuyor. Elma, limon, kayısı da
en fazla ihraç ettiğimiz ürünler arasında yer alıyor. Endonezya 273 milyon nüfusuyla dünyanın en kalabalık dördüncü ülkesi, Singapur ise dünyanın en önemli re-export merkezi. Karşılıklı anlaşmalar sağlandığı takdirde hızlı sonuç alınabilecek pazarlar. Önümüzdeki süreçte iki ülkeye 50 milyon dolarlık yaş meyve sebze ihracatı hedefliyoruz. diyerek sözlerini tamamladı.
Endonezyada Toplantının açılışına T.C. Cakarta Büyükelçiliği Birinci Müsteşarı Ömer Orhun Çelikkol, Cakarta Ticaret Başmüşaviri Erkan Kiper, Cakarta Ticaret Müşaviri Burak Avcı ve Endonezya Yaş Meyve Sebze İhracatçı ve İthalatçıları Birliği Başkanı Ayub A. Fina katıldı.
Singapurda ise Toplantının açılışına T.C. Singapur Büyükelçisi Mehmet Burçin Gönenli, Singapur Ticaret Müşaviri Mihriban Esin Arslan ve Singapur Meyve Sebze İhracatçı ve İthalatçıları Birliği Başkan Yardımcısı Jerry Tan katıldı.
Singapur ve Endonezya Sektörel Ticaret Heyeti Organizasyonlarına Ege İhracatçı Birliklerini temsilen Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkan Yardımcısı Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı Hayrettin Uçak, Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Başkan Yardımcısı Cengiz Balık ve Yönetim Kurulu Üyelerimiz Vural Güleç ve Vildan Akgedik katılım sağladı.

Yorumlar
Kalan Karakter: