Orta Doğu ve Ukrayna'da yaşananlar dünyayı potansiyel bir 3. Dünya Savaşı tehdidiyle karşı karşıya getiriyor. Yapay zeka olası bir savaş senaryosunun nasıl ilerleyeceğini, hangi ülkelerin savaşa dahil olabileceğini ve sonucununun nasıl olacağını yanıtladı.
Savaşın başlama nedenleri nelerdir?
Dünya’nın belli bölgelerinde yoğunlaşan küresel enerji kaynakları, güçlü ülkelerin ağzını sulandırabilir. İki süper güç olan Amerika ve Rusya’nın, Dünya’nın enerji kaynaklarını elde etmek için kendilerine özgü taktik ve planları bulunmaktadır. Öte yandan egemen güç olan Avrupa ve Amerika ülkeleri, Ortadoğu’da kukla ülkelerin yönetimlerine kendi atadıkları diktatörleri getirerek egemen güçlerin istedikleri gibi karar almalarını sağlamaktadır. Bu politik yaklaşım, yerel halka oldukça güzel benimsetilerek halkın farkındalığı önlenmiştir.Savaşı kim kazanır?
Üçüncü Dünya Savaşı genellikle bir nükleer soykırım ile ilişkilendirilmektedir. Nükleer silahların kullanılması sonucunda gerçekleşeceği düşünülen bir dünya savaşında 750 milyondan fazla insanın hayatını kaybedeceği düşünülüyor."Savaşın kazananı kim olur?" sorusuna yanıt veren yapay zeka, güvenli yerleri ve savaştan daha az etkileneceğini düşündüğü yerleri şu şekilde listeledi:- Antarktika: Dünyanın en güney noktası olan Antarktika, olası bir Üçüncü Dünya Savaşı durumunda savaşın pek de sıçrayabileceği bir nokta değil.
- Arjantin: Arjantin, buğday gibi dayanıklı mahsullerin bolluğu sayesinde çok daha güvenli bir bölge olarak düşünülüyor.
- Bhutan Krallığı: Küresel Barış Endeksi’nde sıklıkla üst sıralarda yer alan Bhutan Krallığı’nındağlık arazi yapısıyla 3. Dünya Savaşı’nın çıkması durumunda özellikle güvenli olacağı tahmin ediliyor.
- Grönland: Grönland’ın uzak, dağlık ve siyasi açıdan tarafsız olması onu acil durumlarda ideal bir sığınma noktası haline getiriyor.
- İzlanda: İzlanda, sürekli olarak Küresel Barış Endeksi’nde üst sıralarda yer alarak dünyanın en barışçıl ülkelerinden biri olarak ün kazandı.
- Endonezya: Endonezya da dünya genelindeki siyasi konulardaki tarafsız duruşu nedeniyle dikkat çekti.
- Yeni Zelanda: Küresel Barış Endeksi’nde ikinci sırada yer alan Yeni Zelanda, dağlık arazisi nedeniyle vatandaşlarına koruma sağlıyor.
- İsviçre: Dünya çapındaki tüm ülkeler arasında İsviçre, siyasi tarafsızlığıyla en dikkat çeken ülke.
- Tuvalu: Eskiden Ellice Adaları olarak bilinen Tuvalu, Pasifik Okyanusu’nda yer alır. Savaşın buraya sıçraması düşük bir ihtimaldir.