Türkiye Futbol Federasyonu’nun 18 Temmuz olarak açıkladığı seçimlere kulüpler tarafından itiraz gelmişti. İtiraz sonucunda noter onaylı imza toplayan kulüpler azami sayı olan yüzde 40’ı yani 130’u geçerek 136 adet imza toplamıştı. Toplanan imzalara rağmen
TFF, 18 Temmuz tarihinde ısrar etti.
“AMACINA ULAŞAMAMIŞTIR”
Seçimlerin öne çekilmesi için imza toplayan kulüplerin isteğine cevap vermeyen TFF için imza sayılarına yalanlama gelmişti. İmzaların 136 değil 94 olduğunu ve 18 Temmuz’da yapılacağını bir kez daha duyuran TFF, kulüpler için, “Uzunca bir süredir bazı kulüp yöneticilerinin kişisel hırs, çıkar ve menfaatlerini millî menfaatlerin önünde tutarak aceleye getirmek istedikleri seçimli kongre ve imza süreci kulüplerimizin büyük çoğunluğunun sağduyulu tutumlarıyla amacına ulaşamamıştır. Daha önce de ilan ettiğimiz gibi TFF Seçimli Mali Genel Kurulu 18 Temmuz 2024 tarihinde yapılacaktır” ifadelerini kullanmıştı.
TFF'NİN EN BÜYÜK ARGÜMANI MİLLİ TAKIM
TFF Başkanı Mehmet Büyükekşi ve yönetim kurulunun kulüplerin seçimin daha erken tarihte yapılması isteğine karşın seçimin 18 Temmuz'da yapılması yönündeki ısrarının en önemli argümanı A Milli Futbol Takımı'nın 14 Haziran'da başlayacak olan Euro 2024'te mücadele edecek olması.
“3-5 KİŞİNİN HIRSLARI İÇİN BU İŞİ RİSKE ATAMAYIZ”
Mehmet Büyükekşi yaptığı açıklamada, “Bizim olmazsa olmazımız milli takım. Bizim derken tüm Türkiye’nin tabii ki. Erken seçim isteyenler milli takımı hiç düşünmüyor. O tarihlerde maçı olan milli takımın motivasyonu nasıl olur? Kötü niyetli bazı kişiler, ‘Sahaya çıkıp Büyükekşi mi oynayacak, niye seçimi öne almıyor’ diyor. Büyükekşi oynamayacak ama Montella’yı kim getirdi? Büyükekşi. Şu anda milli takımın başında Hamit Altıntop ve Mustafa Eröğüt var. Seçim öne alınırsa milli futbolcular, belki de hiç tanımadıkları biriyle EURO 2024’e gidecek. 3-5 kişinin hırsları için bu işi riske atamayız” şeklinde konuşmuştu.
KULÜPLER İMZA KRİZİNİ MAHKEMEYE TAŞIYOR İDDİASI
Öte yandan kulüpler ile TFF arasında yaşanan imza kriziyle ilgili flaş bir iddia geldi. TFF seçiminin öne çekilmesi için imza toplayan kulüplerin, federasyon tarafından bu girişimlerin yok sayılması nedeniyle konuyu mahkemeye taşımaya hazırlandıkları iddiası gündeme geldi.
TFF'YE KAYYUM ATANABİLİR
Kulüplerin konuyu mahkemeye taşıması halinde, 2008'de yine TFF ile kulüpler arasında seçim nedeniyle yaşanan kriz sonucunda mahkemenin TFF'ye kayyum ataması gibi bugün de TFF'ye kayyum atanabileceğini kaydetti.
ARIBOĞAN, DİZAR VE EGEMENOĞLU KAYYUM ATANDI
Benzer durumun 2008 yılında da yaşanmıştı. Bakırköy 2. Sulh Hukuk Mahkemesi'nin atadığı TFF Genel Sekreteri Lütfi Arıboğan, İstanbul BB Kulübü delegesi Kamil Dizar ve
Kulüpler Birliği Vakfı Genel Sekreteri Yunus Egemenoğlu'ndan oluşan kayyum, TFF’yi genel kurula götürmüştü.
2008'DE NE YAŞANMIŞTI?
2008 yılında Haluk Ulusoy başkanlığındaki Futbol Federasyonu, kulüplerin isteğine rağmen seçimli genel kurul kararı almamakta direnmişti. Bunun üzerine harekete geçen kulüpler, seçim yapılması için imza toplamaya başladı.
2008'DE İMZA SAYISINDA TARTIŞMA YAŞANDI
O dönemde de TFF Başkanı Haluk Ulusuy ve federasyonun hukukçuları kulüpler tarafından toplanan imzaların seçim kararı alınması için yetersiz olduğunu belirterek, bazı imzaların adi posta yoluyla gönderildiği için geçersiz olduğunu iddia etmişti.
MAHKEME TFF'YE KAYYUM ATADI
Bu gelişme üzerine dönemin İstanbul Büyükşehir Belediye Kulübü Başkanı Göksel Gümüşdağ ve dönemin Kayserispor Başkanı Recep Mamur konuyu mahkemeye taşıyarak Bakırköy 2. Sulh Hukuk Mahkemesi'ne başvurmuştu. Mahkeme 3 Ocak 2008'de TFF'nin genel kurul yetkisini elinden alarak, TFF Genel Sekreteri Lütfi Arıboğan, İBB Kulübü Delegesi Kamil Dizar ve Kulüpler Birliği Vakfı Genel Sekreteri Yunus Egemenoğlu'nun kayyum olarak atamıştı.
HASAN DOĞAN TFF BAŞKANI SEÇİLDİ
Mahkeme tarafından atanan Kayyum, 17 Ocak 2008 tarihinde olağanüstü seçimli genel kurul yapılması kararı aldı. 14 Şubat 2008'de gerçekleştirilen seçimde Hasan Doğan 231 delegenin 222'sinin oyunu alarak Haluk Ulusoy yerine başkan seçildi.
ULUSOY'UN MAZERETİ DE MİLLİ TAKIM'DI AMA TARİHİ BAŞARI GELDİ
Dönemin TFF Başkanı Haluk Ulusoy'un kulüplerin isteğine rağmen seçim kararı almamasındaki en büyük mazereti, bugün Mehmet Büyükekşi federasyonunun da olduğu gibi A Milli Takımın Avrupa Futbol Şampiyonası'na katılacak olmasıydı. Seçime gidilip TFF Başkanlığına Haluk Ulusoy'un yerine Hasan Doğan'ın gelmesine rağmen Fatih Terim yönetimindeki Milli Takım, 2008 Haziran ayında Avusturya ve İsviçre’nin ortaklaşa düzenledikleri 13. Avrupa Şampiyonası finallerinde yarı finalde Almanya’ya 3-2 yenilmesine rağmen, bu organizasyondaki en büyük başarısına imza atmıştı.