İstanbul Ecza Koop’un 35. yıl dönümüne özel ‘Sunay Akınile İşte O Dayanışma 35 Yaşında’ isimli bir etkinlik düzenlendi. İzmir ve çevre illerinden gelen yüzlerce eczacı, Tepekule İş Merkezi’nde buluştu. Eczacıların buluştuğu etkinliğe İstanbul Ecza Koop. Yönetim Kurulu Başkanı eczacı M. Sait Yücel, İzmir Eczacı Odası Başkanı eczacı Tuncay Sayılkan, Aydın Eczacı Odası Başkanı eczacı Sefa Karaaslan , İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi (İKÇÜ) Eczacılık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Zeynep ŞENYİĞİT , Ege Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Dekanı Hande Gürer Orhan ve İzmirli eczacılar katıldı
.Eczacıların buluştuğu bu etkinliğin önemli konuğu yazar, şair Sunay Akın, kendilerini dinlemeye gelenlere özel bir söyleşi yaptı. İstanbul Ecza Kooperatifi’nin kuruluşunun 35. yıl dönümünde buluşan eczacılar, Sunay Akın’ı dinlemek için kilometrelerce yol geldiklerini ifade ederken kooperatifin 35. yıl kutlamasına katıldıkları için de sevinçli olduklarını dile getirdi.
.
Akın, tarihi bilgiler verirken esprileriyle güldürüp hikayeleriyle ve sunumuyla izleyenleri hayrete düşürdü. Edebiyattan sanata, tiyatrodan kitaplara ve eczacılık konusundaki arşiv fotoğraflarına, kitaplar ve tiyatro oyunlarını da aktaran Sunay, “Uzmanlık alanım” dediği oyuncak koleksiyonlarını anlatan fotoğrafları da gösterdi. Sunumuyla başlayan Sunay Akın, ilaç firmalarının kullandığı kağıtları, takvimlerin usta şair Behçet Necatıgil’in el yazılarıyla yazıldığı reçeteleri gösterdi.
.Eczacıların buluştuğu bu etkinliğin önemli konuğu yazar, şair Sunay Akın, kendilerini dinlemeye gelenlere özel bir söyleşi yaptı. İstanbul Ecza Kooperatifi’nin kuruluşunun 35. yıl dönümünde buluşan eczacılar, Sunay Akın’ı dinlemek için kilometrelerce yol geldiklerini ifade ederken kooperatifin 35. yıl kutlamasına katıldıkları için de sevinçli olduklarını dile getirdi.
“Birlikteliği gördük”
İstanbul Ecza Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı eczacı M. Sait Yücel, yaptığı açıklamada “Türkiye kooperatifçilik alanında yaşadığımız alanda yükselişi de düşüşü de birlikte gördük. Hepsinden önemlisi birlikteliği, beraberliği yaşadık. Birlikte başarmayı gördük. Türkiye’de ecza kooperatifliğin başlangıcı Manisa ve İzmir’dir. Bu noktada emeği olanlara teşekkür ederim. Türkiye’de ecza kooperatifliğinin önemli isimleri arasında hayatını kaybedenleri saygıyla anıyorum. Türkiye’de 1980’de kurulan istanbul Ecza Koop., 35 yılı geride bıraktı. Bu süreçte ise Türkiye’de çağdaş eczacı hareketinin, eczası odasının görev almasıyla başlayıp ve bu görev sürecinde ilaç durumundaki genel düzensizliğinin bilinciyle de gündeme gelerek ‘nasıl örgütlenme yapalım?’ sorusuyla eşit paya ve eşit sermayeye sahip olduğu, sonunda da gönüllü katılan yönetimlerinin ise her yıl hesap verdiği bir ecza kooperatifçiliğini kurduk” dedi.
“İlk 100 kurumda bulunuyoruz”
Başkan Yücel, kurumlar arasında ilk yüzde olduklarının altını çizerek “1999’da ise kooperatif sayısı 30’lara kadar çıktı. Ama 1999 yılı başgösteren bir krizle kooperatifçilik kötü etkilendi ve sayı 7’ye düştü. Nerede eksiklik yapıldığını da bu sayeye gördük ve yola devam edip İstanbul Ecza Kooperatif birlikteliği devam etti. Türkiye’de sadece İstanbul, Bursa ve Güney Koop. olarak üç ecza kooperatifi mevcut. Ayrıca ilk 100 kurum içerisinde bulunuyoruz. Kooperatifçilikte bakanlığın örnek gösterdiği bir kurumuz” şeklinde konuştu.“27 ilde 28 şubeyle her yerdeyiz”
İstanbul Ecza Koop. Başkanı Yücel, şunları söyledi: “Yurt dışında ecza dağıtımında ‘eczane zincirleri’ bulunuyor. Türkiye’deki serbest eczacılık sisteminin daha da güçlenmesi gerekiyor. Bu alana istikametimiz belirledik ve bu alanda da çalışmalarımızı yapıyoruz. İstanbul’da faaliyete başlayan ise Ecza Koop, Türkiye’deki ecza kooperatifinin de ulusallaşması gerekiyor. Bugün İzmir’de, Trakya’da, Kastamonu’da, Samsun’da hemen hemen her yerde varız. 27 ilde 28 şubeyle ortaklarımıza hizmet etmeye çalışıyoruz. Eczacı arkadaşlarımızı, ilaç gereksinimi yanında geleceğe hazırlamak için bilgi ve birikimi vermeye gayret gösteriyoruz. 1999’daki Gölcük depremiyle başlayan bu süreçlerde, Türkiye’deki her felakette ise yine Ecza Koop. olarak oralarda olmaya çalıştık. Ülkemizin neresinde sıkıntı varsa, fatura edilmesini gereken işleri bizler istedik.”Sunay Akın söyleşisi
Şair, yazar, gazeteci ve araştırmacı Sunay Akın, İstanbul Ecza Koop’un 35. Yıl dönümünde Tepekule İş Merkezi’nde düzenlenen etkinliğine katılarak yüzlerce eczacıya seslendi.Akın, tarihi bilgiler verirken esprileriyle güldürüp hikayeleriyle ve sunumuyla izleyenleri hayrete düşürdü. Edebiyattan sanata, tiyatrodan kitaplara ve eczacılık konusundaki arşiv fotoğraflarına, kitaplar ve tiyatro oyunlarını da aktaran Sunay, “Uzmanlık alanım” dediği oyuncak koleksiyonlarını anlatan fotoğrafları da gösterdi. Sunumuyla başlayan Sunay Akın, ilaç firmalarının kullandığı kağıtları, takvimlerin usta şair Behçet Necatıgil’in el yazılarıyla yazıldığı reçeteleri gösterdi.